Vinska tura Karlovačke vinarije


Petrović / Kosović / Vinum / Probus / Došen / Veritas

Vinarija Vinum

Sremski Karlovci

LJUBAV PREMA VINARSTVU

Mnogi poslovi danas nastaju iz interesa, bez dugoročne vizije ili jasne misije. Vinum je rodjen iz ljubavi prema vinu.

OD HOBIJA DO VINARIJE

Jednom kada smo iz hobija porasli u vinariju, ozbiljno smo se posvetili njenoj modernizaciji i na putu popločanom upornošću i trudom, od prvih prohromskih sudova, stigli smo do podruma opremljenog najsavremenijom tehnologijom postojanih temperatura, kontrolisane fermentacije, primene najboljih kvasaca i hladne stabilizacije, kojom se posebno ponosimo.

Naša vizija za budućnost uključuje i nova vina, ali neka to ostane naša mala slatka tajna, nemojte reći nikom.
Naša vina zamišljamo kako lepo stoje uz pikantna jela i slatke dezerte u prestižnim restoranima, tako i na trpezama, uz domaće ukusne zalogaje pripremljene vrednim rukama naših sjajnih domaćica.

Potez Ešikovac je padina koja se prostire u pravcu severozapad – jugoistok gde je strujanje hladnog vazduha sa Dunava i Stražilova stalno i usporava vegetaciju. Tu su posađeni Sauvignon Blanc, Gewurtztraminer i Pinot Noir.
Zemljište – sadrži 15 %-20% gline što ga čini hladnijim i takođe usporava vegetaciju. Spoj klimatsko zemljišnih faktora i kombinacija klonova daje izuzetno dobar kvalitet ovim sortama.
Ešikovac se spominje jos od Zaharija Orfelina i Dimitrija Bolica kao elitni teren za uzgoj vinove loze.

Preporučena vina vinarije Vinum

Pinot Noir


Vino karakterišu intenzivne arome zrelog crvenog voća, višnje, brusnice sa prijatnim tonovima vanile i začina. Ukus je zaokružen, pun i mekan, sa elegantnim taninima i osvežavajućim voćnim kiselinama. Na ukusu pored voćnih dominiraju i začinski, šumski i zemljani tonovi.

Za ovo vino u vinogradu, takođe, izdvajamo najzrelije i najzdravije grozdove. Odležavanje u starim i novim francuskim baricima. Čuva se u istim godinu dana i posle toga odležava u tanku oko 6 meseci i po flaširanju čuva se u boci oko 6 meseca, pa tek tad stupa na tržište. Ovo je premium varijanta naših vina.

Sauvignon Blanc


Ovo vino kao da pamti sve nagrade koje su prethodne berbe poosvajale.

Otud ta doza arogancije koju zaboravite dok vam citrusi pršte po ustima, dok vam zova cveta u nosu, a pred očima kaplje rosa sa lista paradajza. Nemojte dozvoliti da vas zavede svežinom i lakoćom. Potražite u njemu i krušku i jabuku, i kajsiju i ananas. Svega ima Vinumov Sauvignon.

Bermet


Tajna našeg bermeta je u jedinstvenom spoju 22 vrste suvog voća i začina. U njemu se kriju arome suvih šljiva, smokava, narandžine kore i suvog grožđa. Na mirisu ćete osetiti uzbudljivu kombinaciju cimeta i karanfilića. Savršeno se upotpunjuje sa raznim dezertima.

Karakterističan isključivo za područje Fruške gore, do danas je ostao jedan od glavnih simbola Sremskih Karlovaca. Nadaleko je poznato da svaki karlovački bermet krije svoju tajnu.

Mustra


Slatkasto tropsko voće, breskve, zrelo grožđe i diskretna ruža. Pažljivije mirisanje donosi i malo “zelenih”, pirazinskih tonova, od kojih najjasnije razaznajem zelenu papriku. Fino razbuđuje nepca. Oblaže ih finom, hrskavom citrusnom kiselinom, lepo izbalansiranom sa jasnom ali nenametljivom aromatičnošću.

Na mah vas nevino osveži, onda slasno osladi, pa vas miris žutog muskata sasvim obuzme, i onda se duboko zamislite nad tramincem.

Grašac Beli


Boje u spektru zlatno-žute i zelene. Mlad svež i dopadljiv, intenzivnog mirisa sočne žute breskve, jabuke i grejpfruta, ovo vino nudi i slatke vanilsko začinske tonove u pozadini.
Grožđe beremo u više navrata da bismo dobili kompleksnost u aromatici i ukusu. Vino je jedinstveno zato što ima dobar balans strukture, aromatike i kiselina. Cilj je da se napravi vino za svaki dan i da se Grašac beli uzdigne na jedan viši nivo.

Rose


Privući će vam pažnju njegova jedinstvena narandžasta boja rađena u provansa stilu.

Naš roze je savršeni spoj svežine i lepršavih voćnih aroma.

Dozvolite da vas omami mirisom osvežavajuće narandže i zrele jagode, iznenadi hrskavim i svežim ukusom i kupi kremastom završnicom.

Uparite ga uz lagane salate, ribu i razne dezerte. Neka vam osveži letnje dane.

Budite sigurni da će ga vaše nepce dugo pamtiti.

vinum.rs

Karlovačkog mira 26a,
Sremski Karlovci
E:: turizam@vinum.rs
T: +381.64/84 90 382