Vinska tura Karlovačke vinarije


Petrović / Kosović / Vinum / Probus / Došen / Veritas

Vinarija Veritas

Sremski Karlovci

NA PUTU KA STRAŽILOVU

Vinarija Veritas smeštena je na padinama Fruške gore omeđenim Dunavom, u Sremskim Karlovcima na putu prema Stražilovu. Okružena vinogradom, po svom položaju i arhitekturi jedinstvena je u tom kraju.

Lepo belo zdanje, prošarano moćnim drvenim gredama, zakucano u zelenilo brežuljaka i centrirano usred vinograda, samo je „bombonjera” u kojoj već uveliko sazrevaju čokoladne arome crvenih internacionalnih sorti u mađarskom i američkom bariku, kao ostvarenje sna bračnog para Bošković, sanjanog negde u dalekom svetu.

Dvospratni vinski dvor, pomalo nalik na planinske hotele, sa kosim krovom natkriljenom terasom ispred luksuzne degustacione dvorane, već sad upućuje na ozbiljno razmišljanje o kategoriji – vinski turizam. 
Zaista, ovde nije sramota dovesti vinoljubne goste iz bilo kog dela sveta. A ni profesionalce, dole u prizemlje, gde se prostrana dvorana za preradu grožđa nastavlja u barrique salu, doboko zakopanu u plodna nedra Fruške gore. 

Rose i Sauvignon Blanc su na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2013. dobili zlatne medalje, a belo vino je isti uspeh ponovilo na Međunarodnom sajmu u Temerinu. Tu su se istina pozlatila i ostala vina ovog proizvođača, izuzev Rozea koji se vratio sa srebrnim odličjem.

Veritas je kapaciteta 60.000 litara, trenutno je osposobljena za polovinu te zapremine, a proizvodnja je na nivou 12 do 15.000 litara, što samo ukazuje na nameru da se vinogradi proširuju.

Preporučena vina vinarije Veritas

Sauvignon Blanc


Proizvedeno 100 % od sorte Sauvignon Blanc. Odlikuje se svetlo zlatno žutom bojom, miris je herbalno voćni, a ukus umereno pun, gladak sa izraženom svežinom koju mu daje harmonija vibrantnih kiselina i aroma citrusa.

Servira se na temperaturi od 8-10° C uz beli sir, jela od ribe, morske plodove, i svetla mesa.

Momentum Cabernet Sauvignon


100% Cabernet Sauvignon(srebrna medalja Decanter, London 2015, zlatna medalja AWC Vienna 2015, srebrna medalja BIWC Sofia 2015).

Vino je zagasite rubin crvene boje. Miris je intrigirajući na veoma zrelu kupinu. Beskonačni slojevi ukusa podržani su čvrstim taninima. Živahne strelice eukaliptusa i lovora ubadaju se u kupinu i crnu ribizlu. Menta se prepliće kroz elegantne i suptilne talase hrasta do kafene završnice.

Merlot


Proizveden od 100 % sorte Merlot.

Vino je rubin crvene boje, miris je svež na crveno voće, gljive i mentu. Na ukusu je lagano, pitko dobro balansirano sa nežnim svilenkastim taninima, umereno duge završnice.

Servira se na temperaturi 16-18° C uz jela sa roštilja, crveno meso i biftek.

Cuvee


Proizveden od 80% sorte Cabernet Sauvignon i 20% sorte Merlot.

Zagasite rubin crvene boje, kompleksnog mirisa, cvetnog, voćnog, začinskog, upotpunjenog hrastovinom. Ukus mu je pun,skladan,zaokružen između voćne slasti, tanina i kiselina. Završnica je duga, kafeno, čokoladno , začinska.

Servirati na temperaturi 16-18 C, uz divljač i pikantna jela. 

Rose


Proizvedeno 100 % od samotoka sorte Cabernet Sauvignon bez kapi preševine, dobijeno je kristalno bistro vino zavodljive svetlo crvene boje.

Miris je voćni s herbalnim primesama. Ukusje harmoničan,umereno pun, gladak i ovežavajući.

Servira se na temperaturi 10-12°C uz hladna i topla predjela,ribu,pileće i ćureće,te svinjsko meso i roštilj.

Bermet


Proizveden od 100 % sorte Merlot.

Vino je rubin crvene boje, miris je svež na crveno voće, gljive i mentu. Na ukusu je lagano, pitko dobro balansirano sa nežnim svilenkastim taninima, umereno duge završnice.

Servira se na temperaturi 16-18° C uz jela sa roštilja, crveno meso i biftek.

www.veritaswinery.rs/
E: boskovic.s@sbb.rs
T: 062 8523222