Banoštorske vinarije


Sijački / Uroševič / Radošević / Stojković / Kuzmanović

Podrum Kuzmanović

Čerević

S LJUBAVLJU PRAVIMO VINA

Podrum Kuzmanović se nalazi u samom centru Čerevića, na putu od Novog Sada ka Iloku (Hrvatska) na 6 kilometara od Beočina. Porodica Kuzmanović važi za jednu od najvećih i najcenjenijih proizvođača vina u Čereviću i ovom delu Srema. Neoplanta je jedna od retkih sorti koja je zastupljena u vinogradima porodice Kuzmanović. Poljoprivredom se bave već nekoliko generacija unazad.

U fruškogorskom vinogorju, u selu Čerević na Dunavu, u vinogradu Jovana Kuzmanovića, na 3 hektara gaji se sorta neoplanta. Nastala je 1970. Godine ukrštanjem smederevke i traminca.

Neoplanta ima lep, izražen muskatni miris, visok sadržaj alkohola i nešto manje kiseline.

Vino leži u metalnim i drvenim sudovima, a proizvodi se kombinacijom tradicionalne i savremene tehnologije. Kapacitet sudova u podrumu Kuzmanović je 15.000 litara.

Osim Neoplante u podrumu Kuzmanović se puni i chardoney, rose i crveno vino Zift, kao i lozova rakija pod imenom Grapo. Vino neoplanta i rakija dobijena od nje okićeni su sa desetak medalja sajma u Novom Sadu.

Rakija komovica je nosilac velike zlatne medalje, a neoplanta zlatne.

O celokupnoj proizvodnji grožđa, vina i rakije brine se Jovan Kuzmanović dipl. Ing. voćarstva i vinogradarstva. U novije vreme u sklopu vinarije nalazi se i sala za degustaciju koja može da primi 30 gostiju.

Od 1980. Godine u vinogradima porodice Kuzmanović uzgaja se Neoplanta, prva domaća sorta vinove loze za vrhunska bela vina. Stvorena na institutu u Sremnskim Karlovcima kao plod ukrštanja Traminca i Smederevke. Pored Neoplante u vinogradima su zastupljene i druge sorte vinove loze: Šerdone, Muskat hamburg, Probus i Frankovka.

Preporučena vina vinskog podruma Kuzmanović

Neoplanta


Na severnim padinama Fruške Gore, u vinogradima porodice Kuzmanović, gaji se izuzetno retka sorta vinove loze Neoplanta. Nastala je na Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, ukrštanjem Smederevke i Traminca. Ime je dobila po latinskom nazivu grada Novog Sada „Neoplanta“.
 U dobrim godinama od ove sorte se proizvode prirodna polu slatka i desertna vina.
I mala količina ovog jedinstvenog vina pri konzumiranju pruža veliko zadovoljstvo.

Služiti na temperaturi od 10 – 12 °C.
Alkohol: 13,6 vol%

Zift


Ružičasto stono suvo vino, nastalo dekupažom Frankovke, Probusa i Muskat hamburga.
Nežno, a tako snažno budi u vama tri osećanja:
miris vas asocira na ljubav,
boja budi u vama strast,
a ukus izaziva pravi osećaj zadovoljstva.
A vi pijući ovo vino, budite voljeni i volite, strastveni i nadasve zadovoljni!
Živeli!

Služiti na temperaturi od 15 – 18 °C.
Alkohol: 13 vol%

Rose


Chardonnay


Pripada grupi sorte Burgundac (Pinot) i jedna je od najprilagodljivijih i najrasprostranjenijih sorti vinove loze na svetu.
Pokazala se izuzetnom u vinogradima porodice Kuzmanović. Vino je prepoznatljivo, usklađeno, puno, sa umerenom ali jasnom aromom i lepim voćnim kiselinama, što je odlika vina sa severne strane Fruške Gore.
Služi se uz veliki broj lakših jela.

Služiti rashlađeno, na temperaturi od 10 – 12 °C.
Alkohol: 14 vol%

Podrum Kuzmanović facebook

A: Војводе Живојина Мишића 11, Черевић
Т: +381 (0)21 2976 153, +381 (0)64 287 3117
E: jovankuzmanovic@gmail.com