Banoštorske vinarije


Sijački / Uroševič / Radošević / Stojković / Kuzmanović

Vinarija Urošević

Banoštor

NAŠA PRIČA

Vinarija Vinogradi Urošević je porodična vinarija koja se nalazi na severnim padinama Fruške gore uz samu obalu Dunava u  selu Banoštor.

Tradicija proizvodnje grožđa i vina naše porodice je veoma duga i datira preko 100 godina. Najraniji podatak o postojanju vinskog podruma na mestu današnje vinarije i vinskog podruma potiče iz 1905. godine. Naši vinogradi se prostiru na površini od 5ha na kojima uzgajamo sledeće sorte vinove loze – italijanski rizling, rajnski rizling, vranac, cabernet franc, frankovka, slankamenka, župljanka i merlot. Područje na kojima se nalaze naši vinogradi graniče se sa jedne strane rekom Dunav, a sa druge strane planinom Fruškom gorom, što ga, uz reljef, klimu i zemljište čine idealnim za uzgoj vinove loze.

Klimu područja na kome se nalazi naša vinarija odlikuju ravnomerna temperaturna kolebanja, a refleksija sunca koja se ogleda na vodi Dunava pogoduje uzgoju mnogih sorti vinove loze. Zbog toga se kaže da su naša vina „vina dva sunca“. U našoj porodici vino se proizvodi generacijama. Iz veštine, ljubavi, posvećenosti i velikog rada koji se prenose sa kolena na koleno nastala su izuzetna stona vina: italijanski i rajnski rizling, župljanka, rose, cabernet franc i vranac, kao i desertna vina – crveni i beli bermet koji je karakterističan za područje Fruške gore. Vinski podrum naše vinarije je kapaciteta 30 000 l vina.

Uz proizvodnju vina, bavimo se i pružanjem usluga boravka i ishrane gostiju u porodičnoj kući opremljenoj u etno stilu, kao i uslugama organizovanja degustacije naših vina u sali koja ujedno predstavlja mini muzej starih vojvođanskih predmeta i oruđa za rad. Pored organizovanja degustacija vina, vinska sala je pogodna za organizovanje raznih proslava u neobičnom ambijentu koji će iznenaditi vaše goste. Kada vremenske prilike to dozvoljavaju, organizujemo i obilaske naših vinograda iz kojih se pruža izvanredan pogled na Dunav i Vojvodinu uz uživanje u tradicionalnom sremačkom piknik ručku i odlično vino!

Preporučena vina vinarije Urošević

Vranac


Vranac je crveno suvo vino proizvedeno po tradicionalnom postupku od grožđa istoimene sorte.
Tamno crvene boje, izraženog sortnog mirisa, punog, harmoničnog i lagano taninskog ukusa. Preporučuje se uz masne sireve, začinjena jela, crvena mesa i divljač.
Servira se na temperaturi od 14 -16ºC.

Cabernet Franc


Cabernet franc je crveno suvo vino proizvedeno od istoimene sorte grožđa.
Purpurno crvene boje, odaje kupinasto-malinaste arome, sa karakterističnim nežnim zelenim ukusom lekovitog bilja.
Servira se uz masne sireve, jela od divljači i meso sa roštilja. Servira se na temperaturi od 14 -16ºC.

Italijanski rizling


Italijanski rizling je belo suvo vino proizvedeno od istoimene sorte uzgajane na severnim padinama Fruške gore.
Odlikuje se žuto zelenkastom bojom, kristalno jasnom bistrinom i specifičnom sortnom aromom sa izraženom cvetnošću. Na ukusu dominira prijatna kiselost koja vino čini svežim.
Poslužuje se uz hladna predjela, testenine, slatkovodnu ribu i specijalitete od piletine rashlađeno na temperaturi od 10-12°C.

Rajnski rizling


Rajnski rizling je belo suvo vino proizvedeno od istoimene sorte grožđa. Vino je zeleno žute boje sa zlatnim prelivima kristalne bistrine.
Sortni miris je veoma lepo razvijen i svojim prefinjenim kompleksnim bukeom dočarava miris zrelog grožđa.
Punoća ukusa sa pikantnim kiselinama čini ovo vino veoma pitkim i svežim.
Pravi gastronomski užitak doživećete pijući ovo vino uz morsku i rečnu ribu, specijalitete od piletine i sireve rashlađeno na temperaturi od 10-12°C.

Župljanka


Župljanka je izuzetno lagano suvo belo vino proizvedeno od istoimene sorte grožđa uzgajanih na severnim padinama Fruške gore.
Ova sorta grožđa nastala je ukrštanjem crnih sorti – prokupca i pinot noir-a. Zelenkasto je žute boje sa izraženim aromama grožđa i specifičnim mirisom voća.
Župljanka se najbolje slaže uz lagana jela od ribe ili bela mesa i mlade polutvrde sireve. Sve arome župljanke najbolje dolaze do izražaja ukoliko se služi na temperaturi od 9- 12°C.

Rose


Rose je ružičasto suvo vino proizvedeno od crvenih autohtonih sorti grožđa – kupaža sorti grožđa frankovka,

slankamenka i muskat hamburg po jedinstvenom postupku proizvodnje vina vinarije „Vinogradi Urošević“.
Prozračne crvene boje, svežeg nežnog mirisa i pitkog laganog ukusa sa kiselinama koje ga čine svežim i lepršavim.
Idealno vino za dugotrajno uživanje uz lagana predjela, mlada mesa i voćne deserte. Lepota ovog vina dolazi do izražaja konzumiranjem na temperaturi od 12 -14 ºC.

Vinarija Urošević

Vlasnik: Jovan Urošević
Nikole Pašića 4, 21312 Banoštor
T: 021/2979 029, 021/2979 200
T: 064/652 11 76
E: urosevic_m@yahoo.com
Facebook: vinogradi.urosevic
Instagram: vinogradiurosevic