Vinska tura Irig – Grabovo – Koruška


Kovačević / Atos Koruška / Gaston Vine / Stakić

Vinarija Kovačević

Irig

S LJUBAVLJU PRAVIMO VINA

Vinarija Kovačević je proizvodnju vina započela 2001. godine. Preuzevši vinariju od svog oca Miroslav Kovačević kao treća generacija vinara počinje da stvara vrhunska vina.

PODRUM 1930

Tokom godina, nastojali smo da našu vinariju i naše podrume stalno dopunjavamo novim tehnologijama, novom opremom, novim i različitim buradima, ne samo radi pouzdanog kvaliteta ili novih eksperimenta, već i zato što želimo da našim idejama i našim vinima stalno dodajemo novu širinu i nove mogućnosti. Naša vizija je stalno traganje za najboljim vinima I ono nikada ne prestaje. To traganje je učinilo da se okrenemo proizvodnji vina specifičnih stilova po najstarijim vinskim tehnikama, poput dugih maceracija grožđa i proizvodnje vina u amforama, čija tradicija seže nekoliko hiljada godina unazad. Korak dalje jeste čuvanje tradicije I vraćanje prirodi te smo se posvetili i organskoj proizvodnji. Kako u vinogradarstvu i vinarstvu nema zaustavljanja već polako koračamo u budućnost, istražujući biodinamičko vinogradarstvo.

U želji da unapredi vinsku kulturu i puteve vina, Miroslav Kovačević 2013 godine preuzima stari iriški podrum “Podrum 1930”.

Ovo grandiozno zdanje jedinstvene ambijentalne celine veoma je važno za varošicu Irig kako zbog same istorije tako i zbog očuvanja i gajenja vinske kulture ovog podneblja. Podrum je osnovan davne 1930 godine od strane vinogradarskih porodica iz Iriga i uspešno je poslovao do 1995. godine kada je usled ekonomske krize i opšteg stanja u našoj državi prestao sa radom. 2013. godine Miroslav Kovačević je otkupio podrum, vratio mu stari sjaj i oživeo proizvodnju vina. Negujući vina čuvamo ujedno i tradiciju starih vinogradarskih porodica i započinjemo stazu našeg vinskog puta. Barik sala, podrumske prostorije sa amforama i arhive ispunjene vinima upotpunjuju doživljaj ovog starog grandioznog podruma iz vremena Kraljevine Jugoslavije

ULJE KOŠTICA GROŽĐA

Hladno presovano ulje se dobija mehaničkim ceđenjem koštica grožđa i na taj način zadržava sve hranljive sastojke. Ulje koštica grožđa je bogato biološki aktivnim jedinjenjima koja imaju veliki metabolički značaj u organizmu. Bogato je masnim kiselinama i esencijalnim masnim kiselinama koje naše telo ne može samo da proizvede. Takođe, sadrži antioksidanse i vitamine. Uloga antioksidanasa je da neutrališu delovanje slobodnih radikala kojima je organizam izložen. Ulje koštica grožđa ispoljava povoljno dejstvo u zaštiti kardiovaskularnog sistema. P

U istraživanjima namirnica do sada pokazano je da ulje koštica grožđa jedino može izazvati porast dobrog holesterola (HDL) uz istovremeno smanjenje lošeg holesterola (LDL), što umanjuje rizik srčanog udara.

Zbog sadržaja vitamina E može se koristiti u kozmetičkim proizvodima jer poseduje regenerativne sposobnosti koje omogućuju bolje funkcionisanje procesa hidratacije. U kozmetičke svrhe se koristi za negu kože, kose, kao ulje za masažu.

U ishrani se zbog senzornih svojstava može upotrebljavati kao sveže za pripremu salata, namaza i kremova, a takođe i za pripremu termički obrađene hrane zbog stabilnosti na visokim temperaturama.

Preporučena vina vinarije Kovačević

Rosetto


 • TIP VINA – suvo stono roze vino
 • SORTE – Pinot Noir 40%, Merlot 60%

Vino je svetlo ružičaste boje sa odsjajem kristalne bistrine.
Blagog je ukusa jagode i lepršavog mirisa divlje ruže, prijatne završnice.
Slaže se uz razna predjela: šunku, pršut, kobasicu. Odličan je pratilac raznih testenina, ali i jela sa roštilja.

Temperatura srviranja: 10-12°C.

Sauvignon


 • TIP VINA – Stono suvo belo vino
 • SORTE – Sauvignon blanc 100%

Vino je otvoreno žute boje sa zelenim prelivom kristalne bistrine.
Sortni miris je veoma razvijen i usklađen. Svojim kompleksnim bukeom dočarava miris tek procvetale zove. Ukus je osvežavajući i harmoničan sa lepo ukomponovanim kiselinama i punoćom vina.

Temperaturi serviranja: 10 – 12°C.

OrpheLine Crveni


 • TIP VINA – crveno suvo vino
 • SORTE – Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir

Skladnom voćnom kombinacijom vino dobija prepoznatljiv ukus, punoću i sočnost. Postojanih tanina, fine strukture, sa prijatnom voćnom svežinom koja dugo ostaje na jeziku. Kvalitet ovog vina dolazi do punog izražaja ukoliko se servira rashlađeno na temperaturi od 12-14°C. Najbolje uz pljeskavice, teletinu, jagnjetinu i masne sireve…

Penušac Beli


 • TIP VINA – belo suvo penušavo vino
 • SORTE – Chardonnay, Rajnski Rizling

Vino je svetlo žute boje, stabilne pene s finim i sitnim mehurićima i voćnih aroma.Punoća ukusa je odraz višegodišnjeg sazrevanja vina u boci na finim kvascima. Harmonično, elegantno, izvrsne strukture i sa veoma postojanim penušavim „perlažom“, koji u završnici ukusa ostavlja dugotrajan utisak voćne svežine i badema.

OrpheLine Beli


 • TIP VINA – Belo suvo vino
 • SORTE – Italijanski Rizling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Župljanka

Svežeg mirisa jabuka, krušaka i citrusa, uz neži floralni karakter. Meko, zaobljeno i pitko belo vino, sa prijatnim aromama stonog voća u ustima. Izuzetan spoj ukusa i pitkosti obogaćeno notama breskve i narandže koje vinu daju prepoznatljivu svežinu …

Najčešće se služi uz biftek i gulaš od divljači. Odlično se slaže uz tamna mesa, junetinu, govedinu, ovčetinu i raznu divljač.

Aurelius


 • TIP VINA – Stono suvo crveno vino
 • SORTE – Cabernet Sauvignon 50%, Merlot 50%

Ovo vino je tamno crvene boje. Odležava u hrastovim buradima. Ima voćni karakter
Belo vino Chardonnay Kovačević je idealno vino za sve prilike. Prepoznatljiv je po elegantnim aromama šumskog voća, zrelih trešanja i
šljiva

Najčešće se služi uz biftek i gulaš od divljači. Odlično se slaže uz tamna mesa, junetinu, govedinu, ovčetinu i raznu divljač.

vinarijakovacevic.com

Restoran
VINSKA KUĆA KOVAČEVIĆ
Radno vreme:
Pon-Ned: 08h-23h
Krstašice bb
22406 Irig, Srbija
T: +381 22 463 137
vinskakucakovacevic@gmail.com

Proizvodnja
VINARIJA KOVAČEVIĆ
Radno vreme:
Pon-Pet: 07h-15h
Vojvode Putnika 78
22406 Irig, Srbija
T: +381 22 461 192
prodaja@vinarijakovacevic.com
marketing@vinarijakovacevic.com


VINOGRADI KOVAČEVIĆ

T: +381 22 463 137
E: vinskakucakovacevic@gmail.com