Banoštorske vinarije


Sijački / Uroševič / Radošević / Stojković / Kuzmanović

Vinarija Šijački

Banoštor

TOPLINA PORODIČNOG BIZNISA

Porodična vinarija Šijački smeštena je u sremskom selu Banoštor, koje se nalazi na nekih 25 kilometara od Novog Sada, u opštini Beočin

Iz kog god pravca da dolazite, nije nas teško pronaći, nalazimo se na samoj obali Dunava, na glavnom putu. Jedina smo vinarija u čiji podrum sunce silazi na počinak-tako su mnogi doživeli zalazak sunca dok su polako pijuckali vino.

Naše vino proizvodi se, neguje i čuva u tradicionalnom lagumu tik pored obale Dunava. Zbog povećanja obima proizvodnje, lagumu su pridodata i dva dela poluukopanih prostorija koje u potpunosti odgovaraju savremenim načinima proizvodnje vina. Ceo proizvodni kompleks, koji je još u fazi izgradnje, oslikaće i naš napredak tokom nekoliko decenija porodične tradicije.

Ovaj objekat vinskog podruma jednog dana “ugostiće” 100.000 litara vina.

Trenutno vinarija proizvodi oko 50 000 litara vina od grožđa iz sopstvenih zasada sa oko 11 hektara vinograda na severnim obroncima Fruške gore gde se prepliću redovi rizlinga italijanskog, rajnskog rizlinga, župljanke, šardonea, merloa, frankovke, kaberne sovinjona i muskat hamburga. Ovi zasadi polako se tokom godina šire, jer svaki dan zasigurno jedan ljubitelj vina pronađe u našoj etiketi ono za čim je tragao. Sami vinogradi nalaze se u ataru sela Banoštor, za koji se od davnina znalo da je bogomdan za uzgoj loze. Geografski položaj Banoštora odlikuje se specijalnom mikroklimom usled interakcije blagih padina Fruške gore i neposredne blizine Dunava. Osim povoljnih nadmorskih visina i vazdušnih strujanja, sama površina reke deluje kao ogledalo koje reflektuje sunčeve zrake, zbog čega su banoštorski vinogradi osvetljeni suncem duže nego u bilo kom drugom području. Po rejonizaciji ovo područje pripada Sremskom rejonu i Fruškogorskom vinogorju.

Vina koja se proizvode u našoj vinariji su sortna vina, sa sada već prepoznatljivim etiketama: Rizling italijanski, Rajnski rizling, Chardonnay, Rose Ivana Šijački (Cabernet sauvignon), Muskat hamburg, Frankovka i Merlot.

Preporučena vina vinarije Šijački

Merlot


Toliko nežnosti i elegancije u jednom crvenom vinu sigurno nećete očekivati

Izrazito voćni karakter vina, crveno zrelo voće koje sa starenjem vina prelazi u džemaste note oplemenjen je suptilnom notom drveta usled održavanja vina u barik burićima.

Bocu krasi elegantna i svedena etiketa koja prati karakter vina.

Seduša


Novo vino iz naše ponude od stare, zaboravljene istoimene sorte grožđa- Seduše. Zapravo, ovu sortu možete samo kod nas probati. Više od decenije smo je umnožavali iz sopstvenih reznica uz pomoć našeg prijatelja Aleksandra Ratajca iz Velike Drenove.

Vino je svetle rubin boje, sa dosta zemljanih i mineralnih tonova, dok je u isti mah i voćno, arome ribizle i ringlova. Dosta visok sadržaj alkohola ne odskače od opštih utisaka o vinu. Preporučuje se konzumacija na nižoj temperaturi od 16 stepeni Celzijusa.

OrpheLine Crveni


  • TIP VINA – crveno suvo vino
  • SORTE – Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir

Skladnom voćnom kombinacijom vino dobija prepoznatljiv ukus, punoću i sočnost. Postojanih tanina, fine strukture, sa prijatnom voćnom svežinom koja dugo ostaje na jeziku. Kvalitet ovog vina dolazi do punog izražaja ukoliko se servira rashlađeno na temperaturi od 12-14°C. Najbolje uz pljeskavice, teletinu, jagnjetinu i masne sireve…

Rajnski rizling


Ne zovu ga bez razloga Kralj belih vina. Mi smo mu našli savršeno mesto za uzgoj i zrenje. Na blagim severnim padinama Fruške gore, dok se u Dunavu ogleda. Sa svakom novom godinom sve više pokazuje kako mu je mesto upravo tu. Štipa kao pravi Sremac, svojim vibrantnim kiselinama. Najbolji je kao dvogodišnjak, ko ima strpljenja da ga čuva i čeka.

Zrele dunje i žute jabuke osnova su njegove arome.

Serija etiketa modernog karaktera, strog i jednostavan stil za elegantna vina.

Neoplanta


Najnovije vino iz naše ponude. Toliko aromatično, a opet sveže, cvetno, lepršavo i zavodljivo da ćete ga
obožavati od prvog gutljaja. Sama sorta Neoplanta stvorena je na Institutu za Vinogradarstvo, pri Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Stvorena je upravo za podneblje na kom je mi danas gajimo i iz tog razloga daje ovo upečatljivo vino.

Kao nešto novo, novi zasad i novi rod što joj i ime kaže, ona predstavlja novi talas koji će, nadamo se nove generacije koje slede iz naše porodične vinarije negovati dalje. 

Rose Ivana Šijački


Ovaj roze proizveden je isključivo od grožđa Cabernet Sauvignon. Na nosu i ukusu predivno voćni- skoro da se može zameniti sa svežim sokom od malina. Punog tela i nešto višeg sadržaja alkohola, koji doprinosi opštem ukusu o vinu. Blage roze boje, usled kratkotrajne i nežne ekstrakcije primenjene u proizvodnji.

Etiketa iz serije vina koja nosi lik i potpis člana porodice- novi talas i ženskih ruku delo- Ivana Šijački Majoroši. Vino čak nosi i ime svog tvorca, kao želja ostatka porodice da pokažu svoju podršku i zahvalnost.

Vinarija Šijački Facebook

Vinarija Šijački Svetozara Markovića 3 Banoštor

T: +38163467006
E: vinarijabononia@gmail.com