Vinska tura Karlovačke vinarije


Vinum / Petrović / Kosović / Probus / Došen / Veritas

Podrum Probus

Sremski Karlovci

MLADOST U VINOGRADIMA

Tradicija proizvodnja vina duga dva veka.

Porodična tradicija gajenja vinove loze i proizvodnja vina, po zapisima i po sećanjima naših predaka, seže još do pred kraj XVIII i početak XIX veka. Od tada je mnogo vremena prošlo. Menjali su se ljudi i navike, ali ljubav prema vinogradu je bila u srcima naših predaka, u našim je i biće u budućim generacijama naših potomaka. Promenule su se sorte vinove loze, načini obrade vinograda, mehanizacija je učinila svoje, kao i sama tehnologija proizvodnje vina koja je unapređivana i osavremenjivana, ali ono što se nije promenilo kod nas, to je trud i ogroman rad koji, iz godine u godinu, naša porodica ulaže u obradu vinograda i negovanje finalnih proizvoda u podrumima tako da bi ljubiteljima dobre kapljice ponudila kvalitetne sorte vina. Deda Đura je jedan od najstarijih vinogradara i vinara u Sremskim Karlovcima i kako ga neki još zovu i „legendom “ i z a njega su vinograd i podrum sve u životu.

Teško se kreće, ali se uz pomoć tačke i baka Nadine podrške (što fizičke, što moralne), poštapa da može ići i raditi u vinogradu, ali ne odustaje. Tada se zaboravlja na bolove u rukama i nogama i sve se može. Vinograd je lek za sve dekine boljke. Naša vina se proizvode pod budnim deda Đurinim okom i nadzorom enologa i vinskih eksperata od sorti grožđa rizlinga, župljanke, vranca, čuvena je „deda Đurina“ frankovka, merloa, starih sorti – plemenke i slankamenke i drugih vrsta. Podrum „Probus“ je proizvodjač i i nekoliko vrsta rakija (rakije od grožđa: lozovače,voćne: kruške, višnjevače, kajsijevače, dunje, šljive …). Vrhunac tradionalne vinske proizvodnje predstavlja nadaleko čuveni bermet čija se receptura čuva kao porodična tajna i prenosi sa kolena na koleno u karlovačkim porodicama.

Naziv našeg poduma potiče od imena rimskog imperatora Markusa Aurelijusa Probusa.
Markus Aurelius Probus rođen je u Sirmijumu (današnjoj Sremskoj Mitrovici) i to još davne 232. godine. Posle pobede nad carem Florijanom i sam postaje car, priznat od strane rimskog Senata. Usled nedostatka podataka o njegovim ratovima, cara Probusa istorija pamti kao vladara koji je sadeći vinovu lozu, širio vinsku kulturu po čitavoj teritoriji Carstva. Legenda kaže da su ga 282.godine ubili njegovi vojnici u jednom od vinograda jer ih je navodno terao da u periodu mira obavljaju građanske dužnosti kao što su sadnja i obrada vinograda.

Preporučena vina vinskog podruma Probus

Rozalibi


Zanos


Fortuna


Venera


Podrum Probus Facebook